top of page

Tekst

Na het eerste jaar koos ik dan wel voor audio maar door de jaren heen heb ik toch ook verschillende dingen geschreven. Van blogberichten tot opiniestukken tot vertaalde artikels. 

Blog

Vanaf het eerste jaar hield ik een blog bij. Het thema van die blog was de liefde voor series. Ik deed mijn best om neer te schrijven welke series mijn favoriet waren en waarom het voor anderen zeker de moeite is om ze eens te bekijken. Hieronder volgen een paar van mijn lievelingsseries waar ik een blogbericht aan gewijd heb.  

Teen Wolf – 6 seizoenen – Actie/Drama/Fantasie

Teen Wolf.jpg

Deze serie is voor mij het begin van alles. Het is de allereerste serie waarvan ik de eerste seizoenen in een sneltempo heb gekeken en de latere seizoenen op de voet heb gevolgd. Tijdens het wachten heb ik ook sommige seizoenen meerdere keren gezien omdat ik de verhalen en de personages zo hard miste. Dit is ook de eerste serie die ik aan mijn vrienden aanraad als ze tips vragen wat te kijken.

 

Teen Wolf gaat over, je raadt het al, een tiener die verandert in een weerwolf. Scott wordt op een avond gebeten door een weerwolf waardoor hij zelf ook elke volle maan één zal worden. Dat brengt heel wat veranderingen en vooral problemen met zich mee. Gelukkig kan hij altijd op zijn beste vriend Stiles rekenen. Zijn trouwe vriend helpt hem bij alle moeilijkheden en voorziet vaak de oplossing.

 

Al heel snel ontmoet hij Allison en ze worden verliefd op elkaar. Het enige probleem is dat Allison en haar familie jagers zijn, jagers op weerwolven uiteraard. Toch weerhoudt hen dat niet om elkaar beter te leren kennen. Ze worden verliefd en al snel wordt hun romance de favoriet van vele fans.

 

Het blijft niet bij enkel weerwolven. Al snel komen er ook kanima’s, banshees, weercoyotes en berserkers aan te pas. En zelfs dat is nog meer het puntje van de ijsberg. Elk seizoen heeft een mythologisch wezen als ‘bad guy’ en dat vind ik altijd mega interessant. Je merkt dat het team van schrijvers altijd goed researchwerk doet. Het is altijd leuk om te zien hoe ze ontdekken waar ze mee te maken hebben. En daarna hun avontuur om de slechterik uit te schakelen.

​

Lydia Martin is mijn favoriete personage aller tijden. Ze heeft letterlijk mijn hart gestolen. Tijdens het eerste seizoen gedroeg ze zich als het populaire middelbare schoolmeisje en kwam heel oppervlakkig over. Maar ze onderging een echte metamorfose. Ze liet zien hoe slim ze echt was waardoor ze vaak oplossingen bedacht. Ze deed alles voor haar vrienden om hen te helpen. Ze groeide enorm als persoon en had ontzettend veel karakterontwikkeling. En daarom houd ik zo van haar.

Outer Banks – 1 seizoen – Actie/Misdaad/Drama

Outer Banks - opening credits.jpg

Zomer in een serie. Zo omschrijf ik de serie het best. 10 afleveringen die de perfecte afleiding zijn in tijden van quarantaine. Tijdens het kijken hunker je naar warm weer en lange, zwoele dagen in de zon. Tieners op een eiland in de Atlantische Oceaan, in hartje zomer. Het verhaal speelt zich af in de Outer Banks, een eilandengroep naast North Carolina. De bevolking is in twee groepen verdeeld. Diegene met twee jobs, ‘the Pogues‘ of diegene met twee huizen, ‘the Kooks‘.

 

John B Routhlegde zijn vader is al 9 maanden vermist. Verdronken op zee volgens officiële rapporten. Daar gelooft hij natuurlijk niets van. Zijn vader was op zoek naar het wrak van The Royal Merchant. Een schip dat zonk met 400 miljoen dollar aan Brits goud. John B denkt dat zijn vader The Royal Merchant had gevonden. De doorslag om de zoektocht verder te zetten is wanneer John B het kompas van zijn vader vindt. Waar een belangrijke aanwijzing op staat gegraveerd.

 

Hij doet de zoektocht natuurlijk niet alleen. Hij krijgt hulp van zijn beste vrienden. JJ Maybank, Kiara ‘Kie’ Carrera en Pope Heyward. Die vriendschap is zowat het allerbelangrijkste doorheen hun avontuur, voor alle vier. Maar om een broodnodige kaart te bemachtigen schakelt John B de hulp in van Sarah Cameron, ook wel gekend al the Kook princess. Dat valt niet meteen in goede aarde bij de andere drie. Maar ze beseffen al gauw dat ze haar hulp nodig hebben. Met vijf zijn ze een goed team en vinden ze al snel het goud. Dat is natuurlijk allemaal te mooi om waar te zijn dus ondervinden ze nog heel wat tegenslagen en ontdekken ze harde waarheden.

 

De serie haalt heel veel onderwerpen aan zoals drugs, mishandelingen, moorden, corruptie en machtsmisbruik. En uiteraard tienerromantiek. Dat is iets wat mij altijd heel erg aanspreekt. Ik vind een serie echt goed wanneer ik met de personages mee voel, met wat zij meemaken en voelen. En dat is bij ‘Outer Banks’ zeker het geval. Niets is wat het initieel lijkt. Ik heb heel wat kippenvelmomenten gehad en dat wil wat zeggen. Ze hebben een hele goede sfeer gecreëerd doorheen de serie en dat vind ik geweldig. Je wordt meegezogen in het verhaal en beleeft alles mee. Het deed mij zelfs verlangen naar de zomer, and again, dat wil wat zeggen.

SKAM – 4 seizoenen – Drama/Romantiek

SKAM.jpg

SKAM is origineel een Noorse serie die in 2015 van start ging. Het vertelt de verhalen van jonge studenten in het middelbaar met hun problemen en schandalen van het dagelijkse leven. De serie betrekt zijn kijkers er volledig bij. In plaats van enkel een wekelijkse aflevering was er een site die alle updates plaatste. Er waren clips van enkele minuten die werden geplaatst op het exacte moment dat het gebeurde, de personages hadden allemaal een eigen instagramaccount om te volgen en foto’s van conversaties via Facebook en SMS werden gepost. Op vrijdag werden alle clips samen gebundeld in de aflevering van die week. Elk seizoen werd telkens bekeken via iemand anders zijn standpunt.

 

Het eerste seizoen draait rond Eva. Zij probeert nieuwe vrienden te maken sinds ze haar oude heeft verloren. De reden daarvan was dat ze een relatie kreeg met Jonas, de ex van haar toenmalige beste vriendin. Die hele situatie zorgde ervoor dat Eva heel onzeker werd en haar vriendje niet vertrouwde. We zien haar in een zoektocht naar haar eigen persoon en wat ze wil in het leven. De turbulentie en moeilijkheden in haar relatie met Jonas staan erg op de voorgrond.

 

Noora is het centrale personage van seizoen twee. We volgen haar in haar strijd met zichzelf over haar gevoelens voor William. Daarnaast spelen ook geweld en seksueel misbruik een rol in haar verhaal, net zoals de vluchtelingencrisis in Noorwegen.

 

Seizoen drie heeft Isak als hoofdrolspeler. Zijn verhaal gaat over het ontdekken van zijn seksuele geaardheid en hoe hij en de buitenwereld daarmee omgaan. We zien hoe hij Even leert kennen, wie hem daarbij helpt. Hun liefdesverhaal wordt getoond met de nodige ups en downs. Mentale stoornissen en hun effect op het leven en op anderen staan ook erg centraal in dit seizoen.

 

Het vierde en laatste seizoen draait rond Sana en haar religie. Zij een moslima en haar waarden en normen worden getest wanneer ze gevoelens krijgt voor Yousef. Hij is de vriend van haar broer maar is geen moslim, wat ervoor zorgt dat het eigenlijk verboden is. Racisme en de vooroordelen over haar geloof worden ook ter sprake gebracht.

 

Doordat elk seizoen iemand anders in de spotlights zet is het elke keer eeen beetje een andere serie. De makers hebben het ook zo realistich mogelijk gemaakt dat veel jongeren zich er in herkennen. Dat zorgt ervoor dat het zo geliefd is omdat ze zich niet alleen voelen met hun problemen. Het is een geruststelling om te merken dat anderen er ook mee worstelen.

 

De serie is ondertussen uitgegroeid in heel Europa. Verschillende landen zijn nu hun eigen versie op het verhaal aan het maken met hun eigen cultuur erin. Zo zien we hetzelfde verhaal telkens opnieuw maar elke keer anders. Het is erg leuk om te zien hoe ze hun eigen gewoontes in het originele verweven. Niet elk land is op dezelfde moment begonnen waardoor we kunnen genieten van verschillende seizoenen op dezelfde moment.

​​

  • SKAM France: seizoen 4

  • SKAM Espana: seizoen 2

  • SKAM Italia: seizoen 3

  • Druck (Duitsland): seizoen 3

  • wtFOCK (Vlaanderen): seizoen 2

  • SKAM NL: seizoen 2

  • SKAM Austin: seizoen 2

Dit zijn mijn favoriete blogberichten. Via volgende link kan je alle andere lezen die ik heb geschreven. https://watchoverload.home.blog/ 

Opiniestuk

Hieronder volgt een opiniestuk dat ik schreef gebaseerd op een quote uit het pamflet "Uit woede en onbegrip" van Erik Vlaminck en Jos Geysels

Heilige huisjes

“Blijkbaar is het moeilijker om heilige huisjes af te breken dan om sociale woningen te bouwen.” Dat is toch het geval volgens Geysels en Vlaminck. Ze schrijven hun gedachten en frustraties neer over de woonarmoede. Een nietszeggend en onbestemd statement op het eerste zicht. Terwijl het de nagel op de kop slaat. Politici focussen meer op onaantastbare waarheden en onderwerpen die als vaststaand beschouwd worden dan de essentie van de problematiek.

 

Cijfers worden er maar al te graag bijgehaald. Dat zet argumenten wat kracht bij. Maar zoals mijn docent wiskunde ooit zei “Met cijfers kan je vertellen dat iets wit is of dat iets zwart is”. Met andere woorden, je trekt maar je conclusies naargelang welke interpretatie je hanteert. Of welke interpretatie je wil hanteren.

 

Vele politici volgen dezelfde economische opvattingen. Een illustratie daarvan is de stelling van staatssecretaris Maggie De Block in 2013. “Als de economie aantrekt, kunnen meer mensen geactiveerd worden en zullen er meer jobs bijkomen, waardoor de inkomsten van de sociale zekerheid groeien en er dus meer geld naar gezinnen in armoede kan gaan.” Ze doet het eenvoudig klinken. Alsof mensen aan een job helpen ervoor zorgt dat ze de volgende week gelijk staan met mensen boven de armoedegrens. Een sociale woning is niet meer nodig want ze zijn meteen in staat een huis te kopen of huren dat past bij hun gezinssituatie.

Vertaald artikel

Als journalist is het natuurlijk een troef om meerdere talen te kunnen spreken. Om te werken aan mijn kennis Engels heb ik een artikel zo goed en nauwkeurig mogelijk vertaald naar het Nederlands. Een goede oefening om de verschillen tussen manieren van zeggen te ontdekken tussen verschillende talen. 

Ons pandemisch onderbewustzijn: waarom we veel meer lijken te dromen – en vaak over insecten

Stress kan de kwaliteit en de duur van de slaap beïnvloeden. Wetenschappers hebben tijdens de crisis van het coronavirus droomgegevens verzameld, met verrassende resultaten.

 

Van laat naar bed gaan dankzij het eindeloos scrollen door theorieën over de pandemie, tot ’s nachts wakker worden en je zorgen maken, is het veilig om te zeggen dat Covid-19 een ravage aanricht met onze slaap. Uit een groot onderzoek van het King’s College in Londen met Ipsos Mori, blijkt dat twee op de vijf mensen in het Verenigd Koninkrijk gemeld hebben over slaapstoornissen. Professor Bobby Duffy, de onderzoeksleider en directeur van het Policy Institute bij King’s ,zegt: “Er is een duidelijk verband tussen de toegenomen stressen het effect op de slaap; 53% van de mensen die zeiden dat ze de crisis stressvol vonden, meldde slaapproblemen. Maar veel mensen over de hele wereld ervaren ook een nieuw fenomeen: pandemische dromen.

 

De meesten van ons herinneren zich onze dromen niet vaak, maar de angsten van het leven in afzondering en de verstoring van onze normale slaap-waakcycli lijken daar verandering in te brengen. Verschillende onderzoekers verzamelen droomgegevens tijdens de pandemie, waaronder Dr. Deirdre Barrett, een klinisch en evolutionair psycholoog aan de Harvard Medical School. Ze legt uit dat, hoewel het lijkt alsof we vaker dromen, we ze eigenlijk beter onthouden omdat we meer slapen, maar ook meer wakker worden tijdens de nacht. “Met meer mogelijkheden om te slapen, waaronder dutten overdag en langer kunnen blijven liggen, wordt het herinneren van je dromen gemaximaliseerd, maar je moet wakker worden uit een droom om het te herinneren. We weten dat verhoogde stress een oorzaak is van vaak wakker worden gedurende de nacht.”

 

Barrett verzamelt en analyseert dromen van overlevenden van de traumatische gebeurtenissen, waaronder 9/11. Ze analyseert nu 4000 pandemische dromen van meer dan 2000 respondenten. “Er zijn enorme overeenkomsten tussen hoe onze dromen reageren op trauma’s en crisissen. Met duidelijke visuele associaties zijn dromen letterlijker. Na 9/11, droomden mensen dat er gebouwen vielen, over kapers met messen en vliegtuigen die op dingen vlogen”, zegt ze.

 

Zonder enkelvoudige beelden om ons op te richten in de droomwereld, pluggen we onze eigen visuele metaforen in. Toen Barret na de Sarin-gasaanval op de metro van Tokio in 1995 dromen analyseerde, ontdekte ze dat mensen vertelde over “veel monsters en onzichtbare aanvallers in plaats van daadwerkelijke gasaanvallen”. Sommige dromen die ze heeft verzameld tijdens  de huidige pandemie zijn letterlijk – “mensen hebben moeite met ademen of krijgen koorts” – maar velen zijn abstract. We weten immers dat het coronavirus er is, maar we kunnen het niet zien. “Er zijn aardbevingen, vloedgolven en tornado’s; allerlei onbeheersbare rampen. Maar de grootste droomcluster zijn insecten; vliegende insecten die de dromer aanvallen, kakkerlakken die zwermen, massa’s kronkelende wormen.”

 

Meer slaap betekent over het algemeen meer ruimte voor REM-slaap -  de laatste fase, wanneer we meestal dromen. Vaker wakker worden tijdens de nacht kan betekenen dat we ons beter kunnen herinneren wat we dromen, maar het kan ons de volgende dag uitgeput laten voelen. Wat betreft wat we zien in onze dromen, heeft onderzoek lang gesuggereerd dat de inhoud ervan verbonden is met onze wakkere mentaliteit. We verwerken intense herinneringen, huidige stressoren en emoties tijdens de REM-slaap; onze dromen zijn vaak zwaar met symboliek en vreemde weergaven van de werkelijkheid. Het kan ook zijn dat, nu het leven gereduceerd is tot de grootte van een paar kamers in lockdown, we veel minder dagelijkse prikkels hebben om uit te putten en onbewust aan het graven zijn in het verleden.

 

Degenen die in crisissituaties hebben gewerkt, kennen de effecten dat stress op dromen kan hebben. Naveen Cavale is plastisch chirurg in het King’s College Hospital in Zuid-Londen, gespecialiseerd in reconstructie na traumatische verwondingen. Onvoorspelbaarheid en interventies met een hoge inzet zijn zijn baseline. Cavale zegt dat hij meestal “heel goed slaapt”, maar dit werd uitgedaagd toen hij in 2015 naar Gaza reisde, net nadat het staakt-het-vuren was afgekondigd, om de catastrofale verwondingen van de slachtoffers van het conflict te helpen repareren.  Het vooruitlopen op de oversteek van Israël naar Gaza hield hem ’s nachts wakker, maar de levendigheid van zijn dromen toen hij in Gaza aankwam was nog opvallender.

 

“Ik kreeg een video te zien van één van de drukste nachten in het ziekenhuis. Echte chaos. Ik ben een zeer visueel persoon en lag wakker in mijn hotelbed terwijl het keer op keer in mijn hoofd speelde,” zegt hij. Cavale heeft Gaza nu 15 keer bezocht, en slaap daar goed, maar zal na zijn bezoek vaak dromen in vergezichten die hem hebben beïnvloed. “Ik zie de spoelachtige  minaretten van moskeeën, branden in half opgeblazen gebouwen en kolossake kraters waar bommen hele blokken hebben weggehaald.”

 

Sommige mensen zeggen dat ze beter dan ooit slapen tijdens de lockdown, en misschien kunnen ze een “wat je er ook maar door krijgt” mentaliteit van dutten met overgave toepassen. Voor anderen die het moeilijk hebben, kan het nuttig zijn om na te denken over de onderliggende oorzaken van stress en de impact ervan op de slaap. Maar als iemand die blijft dromen van mijn lichaam dat wordt binnengedrongen door wurmende parasieten, is het vreemd genoeg rustgevend om te leren dat ik niet de enige ben.

bottom of page